Criminally Insane

August 8, 2008 at 1:27 pm (Uncategorized)

Hellanlettas! Ja juuri kun pääsimme sanomasta, että ruoka on hyvää ja sitä on riittävästi, varsinkin kauppojen hyllyillä, joista sitä voi “warettaa” makunsa mukaan…

KEPAn julkaisemaa Kumppania on aina ollut helppoa syyttää pilvilinnojen rakentelusta. On korkea aika lisätä pakkaan käsittämätön politiikkakäsitys. Siis käsitys, jonka mukaan – vastakkaisesti vanhalle kunnon kommunistisille pyrinnölle laventaa, syventää ja ylipäänsä edistää ihmisten yhteisöllisiä toimintamahdollisuuksia – niitä olisi kavennettava.

Lehden uusimmassa numerossa KEPAlaisten hyväntahtoinen hölmöily menee nimittäin yli äyräiden. Ei voi kuin sanoa, että kyseessä on idiotismi, joka ei (ilmauksen tarkan leninistisessä mielessä) ole edes hyödyllistä.

Toki tiedämme, että Kumppanin lukijakunta koostuu näistä “huonon omantunnon varakkaista länsimaalaisista”, joille Kumppanin kaltaiset lehdet tarjoavat komfortia sielun ahdistukseen. Koska (länsi)maailma on niin paha, on sentään hyvä, että on olemassa jokin yhtenäinen etiikka ja foorumi sen ilmaisemiseksi. Kulutus on pahasta, köyhyys hyvää ja aitoa, luonnollista. Kumppanin lukija-polo ei ihan pysty tähän, mutta saa synnintunnustusta lehden lukemisesta.

Köyhät ihmiset ja heidän luonnollisista materiaaleista käsintehdyt vaatteensa ovat todellinen eettisen ihmisen mielikuvakatalogi! Taitaa siellä tissikin vilahtaa. Ja miehet ovat jänteviä kuin savannien pedot. Jee, eettisesti hyväksyttävää pornoa!

Parasta Kumppanin uusimmassa numerossa on Mari “Marinadi” Koistisen haastattelu. Haastateltava kun on kautta linjan täysin pihalla, pihalla kuin lehden ulostusanti ylipäänsä.

Tai pikemminkin: Haastateltavn lausunnot ovat Kumppani-diskurssi ikään kuin tislatussa muodossa. Jos napataan ilmaus Slayerilta, ja miksi ei napattaisi, Koistinen on suorastaan “criminally insane”. Sallikaa meidän kertoa miksi.

Nyt kun tiedotusvälineet ovat jo useamman kuukauden ajan muistuttaneet ruoan hinnan kohoamisesta, näyttää kerrankin siltä, että edes jokin tämän saunansytykkeen sivuille päässyt tolkuton toive on toteutumassa. Ja, tietenkin, asiaankuuluvan irvokkaalla tavalla.

Koistinen, vuosituhannen foliohattudorka -kisan ylivoimainen voittaja, esittää otsa kirkkaana toivovansa ruoan kallistuvan.

Niin miksikö ruoan olisi maksettava enemmän? No siksi, että tällöin ihmiset oppisivat arvostamaan ruokaa. Just! Kenenkään planeetta Maan asukin on tuskin mahdollista ajatella tätä aivopierua muuna kuin kirjaimellisena onnettomuuden pilkkaamisena.

Eli trendsetterimme pikku kupla on syytä puhkaista. Olet myöhässä! Ensinnäkin, jos ruoan ostamisen pitää tehdä kukkarolle kipeää, valitettavan moni arvostaa ruokaa jo nyt aivan liikaa. Poissaolevan kolikon evättynä kääntöpuolena taas hahmottuu se, että ylenkatsomisen sijaan ilahduttavan moni arvostaa ruokaa jo nyt sellaisissa määrin, että vie sitä kaupasta kotiinsa paljon enemmän kuin maksaa. Nämä molemmat havainnot ovat empiirisiä (ja sellaisena perinnetietoisen brittiläisiä, jos niin halutaan).

Mutta ei tässä vielä kaikki! Parasta on tietenkin, ettei haastateltava tai haastattelija ymmärrä lainkaan, kuinka läpeensä ristiriitaista velliä tämä ajatusten marinaditonava on. Yritetäänpä siis taivuttaa rautalangasta se keskeinen “ajatus”, joka haastattelussa on roiskittu ympäri seiniä:

1) “Rahan kaikkivoipuus on paha paha paha paha asia, eikä rahan ole eikä sen ainakaan tulisi olla ‘itseisarvo’. Päinvastoin.”

2) “Ruoan on kallistuttava, jotta ihmiset ymmärtäisivät arvostaa sitä enemmän; tai paremminkin viime kädessä rahan (puutteen) on pakotettava heidät siihen.”

Tässä voinemme tavoistamme poiketen siteerata suoraan vanhaa Marxia: “Fine conclusion!”

Kun hyödytön lätinä ja hyödykefetisismi lyövät kättä, on ilmoilla kirjaimellisesti taikaa. Haastateltava ja haastattelija (kerrankin on syytä uskoa, että lopputuloksesta voidaan kiittää koko tiimiä!) eivät voisi selkeämmin ilmaista, että lopulta ihmisten “oikeista valinnoista” menee takuuseen juuri rahan kaikkivoipuus. Siis juuri se seikka, mikä aluksi kiellettiin tai luuloteltiin kumotuksi – tai edes kumoamisen arvoiseksi.Toisin sanoen ajatuksessa oletetaan ennalta se, mikä siinä yritetään kieltää. Näin salakuljetetaan “kielletty” myös lopputulemaan. Niinpä päädytään mutkan kautta alkupisteeseen: raha näyttäytyy kaikkea yhteiskuntaelämää enemmän tai vähemmän maustavana marinadina.

Mutta tässä marinadissa on kuin onkin eräs outo puoli: sitä ei vain sekoiteta, se myös sekoittaa sekoittajaansa. Se toimii subjektina ja pakottaa “tekijänsä” objektiksi, siis tanssimaan pillinsä mukaan. (Kuin varmemmaksi vakuudeksi Fida-lähetystori vielä mainostaa hyvää tekeviä tavaroita lehdykän takakannessa.)

Hinta = arvo = idiotismi, jonka vain kapitalismin kategoriset imperatiivit täydellisesti sisäistänyt elämäntapakuluttajahippi voi uskoa todeksi. Ja elää todeksi – sitähän pääoman kiertokulku meiltä juuri odottaa.

Ja mitä seuraavaksi? Tätä vanhaa kunnon kaitselmuksen ja kieltäymyksen logiikkaa voinee venyttää loputtomiin – ja nauttia siitä. Vähemmän ruokaa, jotta sitä arvostaisi enemmän jos sattuu saamaan? Vähemmän viinaa, jotta sitä arvostaisi enemmän jos sattuu saamaan? Vähemmän seksiä, jotta sitä arvostaisi enemmän jos sattuu saamaan? Vähemmän rahaa… Ekaluokkalainenkin osaa jatkaa, ehkä sinäkin.

Siis vähemmän näitä idiotismeja, kiitos. Ja enemmän näitä:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: