Porvarit pani halvalla

August 12, 2008 at 11:58 am (Uncategorized)

Tampereen yliopiston armoitettu alapää-äänenkantaja Aviisi rykäisi taannoin sellaisen klimpin, että siitä oli iloa koko kesäksi! Kevään viimeisen numeron Älähdyspalstalla julkaistiin nimittäin hienovaraisen vihjailevasti otsikoitu teksti “Sivistysyliopisto – R.I.P”. Se on toistaiseksi turhanpäiväisin yliopistouudistusta koskeva kannanotto, joka silmiimme on sattunut. Ja se ei ole ihan vähän se. Sen verran matala on ollut kaikkien kannanottojen taso.

Kirjoitus listaa jälleen kerran samat ja kaikille tutut tekniset “faktat” liittyen ah niin ihanan ja yhteiskunnallisesti valveutuneen sivistysyliopiston luuloteltuun poismenoon. Ja siis sen taipumiseen Pahojen markkinavoimien edessä. Voi voi, kapitalistit veivät meitin viattomuuden (eikä tullut edes verta tahi tappelua)…

Voi sivistysyliopistoa. Nyyh.

Vaikka tuo taivaallinen ideaali sitten olisikin “eksisteerannut” jossain muuallakin kuin akateemisen sivistyneistön “jargonissa”, niin hohhoijaa… Boooooriiing!!! Kulutusyhteiskunnan spektaakkeliin ja sen rinnakkaistuotteeseen, nimittäin liberaalin kansalaisyhteiskunnan “vapauteen” hurahtaneiden poroporvarien nostalgiset huurut eivät voisi vähempää kiinnostaa.

Keskittykööt he sivistystyönsä lisäksi takapihansa somistustyöhön.

Ehkä kansallisella sivistystyöllä oli sijansa maalaisliittolaisten ja demarien kansallissosialistisessa Suomessa, mutta kuka bimbo tarjoilee työvoimalle edelleen näitä kansallismielisiä ja keskiluokkaisia unelmia.

Tavallaan ymmärrämme, että joku ylempään keskiluokkaan (ja alempaan sijoittajaluokkaan) kuuluva Patomäki nyyhkyää kansakunnan rappion, menetettyjen työetujensa ja katoavien eläkeunelmiensa perään (tukien samalla vaikkakin ehkä tarkoittamattaan fasismin nousua). Mutta emme voi kuin näyttää .|.. sekä sanoa FUCK TAMY ja FUCK koko SYL kun opiskelijoidenkin äänitorvet suoltavat tätä samaa skeidaa.

Meidän kokemuksemme ongelmista on hieman erilainen.

Viime vuosina valtio sosiaaliturvajärjestelmineen ja viranomaisineen on muuttunut jyrkäksi työhön pakottamisen koneistoksi. Työtä teetetään jatkuvasti enemmän ja enemmän, läpi ikäluokkien, vammaisia ja siirtolaisia myöten. Korkeakoulujärjestelmä ei ole enää mikään sosiaalisen nousun väylä tai siedettävän elintason tae. Maailmantalouden näkymätkään eivät ole takaamassa uskoa keskiluokkaisten unelmien tulevaisuuteen. Voimme nähdä tulevaisuutemme ennemminkin laittomissa siirtolaisissa, jotka työskentelevät henkensä edestä.

Tietotyöläiset ovat työläisiä siinä missä muutkin, eikä spektaakkelia voi paeta kesämökille tai eläkkeelle. Wissensarbeit Macht Frei! Tervetuloa takaisin todellisuuteen!

Kirjoittajan poliittinen mielikuvitus ei tunnu riittävän edes siihen, että tätä kehitysautomatiikkaa pohdittaisiin muutoinkin kuin itseliikkuvana prosessina. Sivistysyliopiston kaunosieluiseen nimeen projisoitu myyttinen ihannelampola valuu poloisten käsistä kuin hiekka katukivien alle. Voi voi.

Onneksi kirjoituksen kiistämättömät ansiot eivät pelkisty kylmään numeronpudotteluun. Ihmis-/yhteiskuntatieteilijäkirjoittajan moraalinen närkästys ei voi jäädä kenellekään arvoitukseksi. Jo Lahtis-tekstissämmekin listatut sakramentit tipahtelevat peliin mekaanisen epävarmasti kuin puksuttava Kehruu-Jenny tai humanistipoitsun kaikesta uskaliaisuudesta streriloitu tasa-arvoyhdyntä.

Ilmeisesti kirjoittaja haluaisi ajatella, kera niin monien muiden hyväntahtoisten hölmöjen, että sivistysyliopisto kaatuu ylevästi saappaat jalassa. Onhan sankarivainajalle laadittu oikein muistokirjoitus. Fakta on kuitenkin, että kansallisen sivistyshankkeen kulttuurinen vetovoima loppui jo aikoja sitten. Se kuoli omaan tylsyyteensä.

Ikään kuin aivokuolleisuutensa itsereflektiiviseksi todistukseksi kirjoittaja kysyy muutamia omasta mielestään kiperiä kysymyksiä:

“Onko todellakin mahdollista sitouttaa yliopistojen rahoitus talouselämän kehitykseen?”

Öö, no tota… on. Jollei olisi ja jollei tätä oltaisi panemassa koko ajan toteen, as we speak, tarvitsisiko moista edes kysyä?

Kirjoittaja ajattelee epäilemättä yliopistoa vapaan ajattelun viimeisenä linnakkeena, jota “välineellisen järjen” ylivalta nyt uhkaa. Emme epäile saati vähättele hänen oikeamielisyytensä autenttisuutta tai pöyristyneisyytensä syvyyttä. Kunhan pidämme moista melodraamaa tympenä ja hyödyttömänä. Meitä ei kiinnosta pyrkimys erottautua työväen ja luokkakamppailun yläpuolelle. Emmekä me usko minkään valtiollisen instituution autuaaksi tekevään voimaan, emme edes sivistävään.

Meillä ei ole yksinkertaisesti aikaa tällaiselle haihattelulle. On pelkkää työaikaa ja työn eteen tehtävää työaikaa.

Kun osuuskunta General Intellectilta kysyttiin Voimassa muutama valittu kysymys työstä, osuuskunta lupasi toimittaa kukkia palkkatyön haudalle. Hyvä näin, vaikka siunattuun post festum -tilaan hankkiutuminen vieneekin vielä tovin.

Sivistysyliopiston poismenoa voimme sen sijaan juhlia jo tänään, ja vähän railakkaamminkin kuin hautajaisilla. Itkuvirsien veisaajia, idioottimaisten värssyjen virittelijöitä ja kukkien viejiä piisaa. Mutta tavataan me duunarit haudalla ja pannaan tanssiksi – eihän tämä muutoin olisi vallankumouksemme!

Ufojutuille tietysti iso peukku _b mutta jättäisimme ne alan asiantuntijoiden käsiin:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: