Valopäät!

August 31, 2008 at 6:46 pm (Uncategorized)

Ja juuri kun pääsimme sanomasta, että Aviisin yliopistokannari oli turhinta luettavaa pitkiin aikoihin, niin vastaan tuli tämä Keskisuomalaisen heinäkuinen kirjoitus. Korjaamme. Kyllähän tätä skeidaa näköjään riittää.

Siispä, mikä vitun “tietokykykapitalismi”? Nämä (ilmeisesti tasa-arvoa sekalaisella kirjoittajajoukkiollaan performoivat neropatit) luulevat vissiin kuulostavansa fiksuiltakin puhuessaan järjettömillä yhdyssanoilla. Kannattaisikohan harkita Suomenkielen kielikurssia ennen kuin alkaa kirjoittamaan?

Me olemme olleet yliopistossa tarpeeksi pitkään tietääksemme, ettei täällä tarvita mitään tietoja saati kykyjä.

Päinvastoin. Yliopistolta voimme löytää tämän maan tyhmimmän aivomassan. Jokainen tietää, että tutkijoiksi hakeutuvat kaikki ne epätoivoiset, jotka eivät vielä kolmikymppisinäkään tiedä, mikä heitä kiinnostaisi – saati että uskaltaisivat itsenäistyä tutuksi ja turvalliseksi käyneen opettajasuhteen kahleista. Opiskelijat eivät vielä valmistuessaankaan osaa lukea saati kirjoittaa, kuten niin useista graduista olemme joutuneet huomaamaan.

Yliopistossa ei todellakaan tarvita muita kykyjä kuin kykyä suoriutua krapulassa tenttiin.

Pisteet kapitalismi-sanasta, sitä ei nykyään paljoa näe. Kirjoittajakööri paljastaa kuitenkin täydellisen hampaattomuutensa laulaessaan sittenkin sitä samaa sivistysyliopistovirttä, jota koko pikkuvanha ja -sievä vasemmistomme lurittelee patomäkien ja lahtisten kaltaisen apinapapiston tahdittamana. Siis mikä McDonald’s-paketti, mikä rationalisaatio ja mikä tasalaatuistaminen? Ja kenelle on ja kenelle ei?

“Kapitalismi” ei ole mikään talismani. Olisiko artikuloitava sen ja yliopistouudistusten suhdetta hieman tarkemmin?

Hei haloo!

Yliopisto erittelee ja hierarkisoi. Tasapaksuus on siitä kaukana. Ehkä “entistä useampi” todellakin saa ennalta räätälöidymmän opetuspaketin, kuten kirjoittajat moraalisessa närkästyksessään kauhistelevat, mutta kokonaiskuva on huomattavasti monimutkaisempi. Kapitalismi on.

Kapitalismianalyysi vaatii ihan oikeita tietokykyjä.

Yliopistouudistus ei tapahdu irrallaan korkeakoulujärjestelmän kokonaisuudesta. Yliopiston sisäänottomääriä aletaan tiputtaa jo lähiaikoina. 1990-luvun lopulla ennätysajassa pystytetty ammattikorkeakouluverkosto ottaa kopin tästä ulos jäävästä massasta. Ammattikorkeakoulujen asema nopeasti koulutetun palvelus- ja tietotyövoiman tuottamisessa tulee siis korostumaan.

Samaa suuntaa edustaa yliopistotutkinnon kaksiportaistaminen. Monet pääsevät jo muutaman korkeakouluvuoden jälkeen pikkukivoihin palvelu-, uusmedia- ja hoiva-alan töihin, ja vastaaviin.

Tämä ei ole tietenkään ihan paha. Pääseehän sitä sitten tienaamaan oikeaa rahaa opintotuella ja paskaduuneilla kärvistelemisen sijasta. Monille tämä tosin tulee tarkoitamaan vain siirtymistä hieman helpommista paskaduuneista “kunnon” paskaduuneihin, joissa ei enää riitä, että heiluttaa moppia, vaan on jaksettava myös “keskustella” tiimissä, peesata esimiehen visioita, ottaa “vastuuta”, laatia työsuunnitelmia ja -raportteja ja muuta todella paskaa hommaa.

Samalla erilaiset erikoisalojen maisteriohjelmat erittelevät korkeimmin koulutettujen joukosta sopivimpia opiskelijoita hallinnon ja yrityselämän erityisiin tarpeisiin. “Tutkijatyypeiksi” huomatut poimitaan maisterikoulutettavien joukosta laitoksen profilointia tukeviin tutkimusaiheisiin ja -ryhmiin.

Tämäkään ei ole ihan paha, kunhan sattuu tykkäämään samasta kuin isotkin pojat. Rönsyilyä rajataan profiilin ulkopuolelle. Näin pyritään erottautumaan ja nostamaan huippuja, että maksimoitaisiin rahoittajatahojen huomioarvo.

Huippututkimusyksiköt hierarkisoivat kuviota vielä omalta osaltaan. Kaiken huipulla ovat kansainväliset huippututkijat. Opetus- ja palvelushenkilökunnan erittelymekanismit olisivat vielä oma lukunsa.

Eikä tässä ole vielä edes otettu huomioon niitä pakotusmekanismeja, jotka rankaisevat aina kun “elämänhallintasi” pettää ja rikot jonkin pakollisen suoriutumiskoodin tässä yksilöimisen, hierarkisoinnin ja eristyksen koneistossa, jonka tavoitteena on eräänlainen täystyöllisyys tai koko elämän liikekannallepano pääoman tuottamiseksi. Koitapa sählätä sivuainevalintojen kanssa tai sairastua masennukseen, niin voit olla varma, että et valmistu ajoissa mistään hyvien tyyppien joukkoon valikoitumisesta puhumattakaan. Siinä sitten väännät gradua itku ja Kela kurkussa. Ja eikun paskaduuneihin rahoittamaan epäonnista elämää ja epäonnistuneita opintoja!

Se millaisia huippuja kukin maa nostaa, riippuu kansallisesta tietoyhteiskuntastrategiasta. Suomessa se suuntautuu informaatioteknologisten alojen visioihin. Erään Hesarin Vieraskynä-kirjoituksen mukaan Suomen kokoinen maa voi synnyttää korkeintaan kourallisen “maailman parhaita”.* Näiden muutaman nostamiseksi meille siis opetetaan jo lastentarhassa ryhmätyövalmiuksia ja hyvää käytöstä!

Tämä on tietysti vain yleiskuva, mutta kertoo jo jotain siitä, miten hutkivalla otteella Keskisuomalaisen kynäniskamme kirjoittavat. Nämä pienet soltut kelpaisivat korkeintaan kynänteroittajiksi – jos tähän maailmanaikaan vielä tarvittaisiin sellaisia. Näille meillä ei ole kerta kaikkiaan mitään käyttöä.

Hyvät ihmiset, menkää töihin, menkää suoraan töihin kulkematta yliopiston kautta. Ehditte tienata helposti henkilöauton ja kesämökin verran ennen kuin ikuisen koulunpenkin valitsevat kaverinne saavat nollattua edes opintolainansa.

Näihin sanoihin, näihin tunnelmiin,

I am your real BOB! Come to BOB! Blitzkrieg BOB!

*Niukkuutta ei kannata jakaa tasan, VTT:n yrityskehityksen toimialajohtaja Tapio Koivun kirjoitus Helsingin Sanomissa 15.07.2008.

Advertisements

1 Comment

  1. “Wissensarbeit Macht Frei” — Megafoni said,

    […] 1 Osuuskunta General Intellectin teoksessa Vasemmisto etsii työtä (Like 2008) nykykapitalismista puhutaan tietokykykapitalismina. Termi tavoittaa merkitykset, joihin myös me haluamme viitata. Käytämme kuitenkin tietokapitalismia muun muassa siksi, että ryhmittymä nimeltään Yritys ilman yhteystietoja on esittänyt tietokykykapitalismia kohtaan syvällistä kritiikkiä. Ks. https://yritysilmanyhteystietoja.wordpress.com/2008/08/31/valopaa. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: