Patoumia II: Ideologiakritiikki an sich und Der Alte

November 7, 2008 at 2:47 pm (Uncategorized)

Oho! Tulipa oltua hirveässä kännissä hirveän monta päivää. Sen siitä saa, kun yrittää palautua kriisistä, nimittäin talouskriisistä. Ollaan meinaan laskeskeltu erään finanssialan keskeisen toimijan palkkaamina itse kapitalismin utiliteettifunktiota. Palataan siihen ensi viikolla, ellei mene taas hulinaksi.

Jollainhan se hikoiltu neste oli korvattava.

impreza

Siksipä Patoumia II:n valmisteluun meni lähes kaksi kuukautta. Sinä aikana tehtiin töitä kuukausi, ryypättiin toinen kuukausi, luettiin Patomäkeä viisitoista minuuttia ja kirjoitettiin blogia viisi minuuttia.

No mutta! Mitäpä siitä. Johan Nietzsche moralisoi, että liian moni luulee elämän pyhittävän humalan, vaikka krapula se on, joka kaiken pyhittää. Hyvä känni on vain tapa hankkia vielä parempi krapula.

Silloin harrastetaan krapulaseksiä ja vetäistään tasottavat. Ennen seksiä.

Silloin tekee mieli vetää vihollista turpaan ihan vain hauskanpidon vuoksi. Se on kuin uuteen nousuun lähtenyt BOB (lateksiviittaan pukeutuneena). Puhdasta esisemioottista solutason kemiallista nautintoa.

Silloin otetaan käteen Yliopisto OYJ. Ei BOBia.

Eikä aikaakaan kun silmille tulee koko kirjan siemenneste, kaikkien äitien sota kaikkia vastaan, argumenttien alfauros, joka on juuri syönyt alastoman lounaan. Se on nerokkuuden leimaus sivulla, jolle itse Pekka Himanen (lyömme tästä vetoa) runkkaa lukiessaan. Käsissämme on totisesti yliopistomuutoksen musta kirjaa, joka paljastaa, ei sen vähempää kuin pahuuden akselin, tosin pääomalogiikattomasti muotoiltuna.

Patomäki kertoo meille, että “UPJ:n logiikka on vieras tieteen logiikalle”.

Siis uudet mittaus- ja kontrollijärjestelmät eivät vastaa tieteellisen toiminnan luonnetta. Tapu, tapu! Tokihan tiedämme, ettei näiltä vasemmiston lässyköiltä voi odottaa oppineisuutta suhteessa Marxin tuotantoon. Silti he jaksavat aina yllättää. Kulta pieni, kapitalistiset kontrolli- ja mittausjärjestelmät eivät koskaan mittaa työprosesseja “oikein”.

Sehän tässä niin hauskaa onkin. On nimittäin vähän hauskempaa kuin näillä chikseillä:

pimut2

Se mitä yliopistossa tapahtuu on reaalisubsumptio. Se niin sanotusti muovaa tutkimus- ja opetusprosesseja kapitalistiseen formaattiin. Työ tehdään näennäisen yhteismitalliseksi ja sitä aletaan kontrolloida muistutuksena, ettei työläinen omista työtään. Työläinen omistaa työvoimansa, jota työnantajaksi nimitetty taho ostaa – siis paremmin sanottuna työnostaja ostaa.

Työajan verran työnantaja kyllä omistaa työntekijänsä kaiken huomion. Eikä se ihan vain työaikaan rajoitu. Yhteiskunta on monin tavoin repressoitu palkkatyön nimissä.

Enivei, pointti on nyt siinä, että kapitalistisen pääomasuhteen ytimestä me voimme löytää elävän työn ja kuolleen työn välisen ristiriidan. Mittaus- ja kontrollijärjestelmillä pääoma objektivoi elävän työn. Miten muutenkaan se voisi vaihtaa sitä markkinoilla ja maksaa sille jonkin kvasiobjektiivisen mitan mukaan?

Kapitalistisessa yhteiskunnassa on turha itkeä kapitalistisen logiikan paskamaisuutta. Uusi yliopisto alkaa teettää opetusta- ja tutkimusta palkkatyönä työn sisältöjen kontrollointia myöten.

“Parempia” mittareiden perään on turha itkeä. Sitä paitsi kyllä se ristiriita oli olemassa jo teollisenkin työn puitteissa. Mielivaltaisuus ei ehkä vain ollut yhtä ilmeistä kuin “henkisen työn” kohdalla.

Kyse ei ole varsinkaan siitä, että olisi joku autenttinen tieteellisen toiminnan logiikka, jonka pyhyys ja neitseellisyys olisi nyt uhattuna.

Ei ainakaan meille barbaareille, pakanoille. Ei meitä kiinnosta miten vaikkapa niin viattomille ja siveellisille humanistitytsyille ja -poikasille käy. Pankoon kapitalisti lihoiksi, meitä ei tuo värinätön liha kiinnosta. Tötsyille ja pornolle sen sijaan varaukseton _b sekä iso härän3===o.

Sivistysyliopisto oli yksi tapa organisoida tieteellistä toimintaa, nyt siirrytään toiseen. Vihdoinkin tulee tappelua ja verta.

Jos jossain vaiheessa ennen sitä tapahtuu väistämätön, siis väsähdys, käypä kuule tuolla:

http://www.isj.org.uk/index.php4?id=482&issue=120

http://marxandthefinancialcrisisof2008.blogspot.com/

http://sites.google.com/site/radicalperspectivesonthecrisis/

4:20 on the way…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: