Jyväskylän yliopisto ei lakkauta naistutkimuksen oppiainetta

April 3, 2009 at 1:55 pm (Uncategorized)

fenn011

Damn good pic! And hot!

Keskustelu naistutkimuksen oppiaineen lakkauttamisesta Jyväskylän yliopistossa on taas virinnyt. Tai pikemminkin siitä on taas vaihteeksi vuotanut jotain julkisuuteen.

Asiasta on toistaiseksi jaettu niin ristiriitaista tietoa, että on luultavasti parasta puhua disinformoinnista. Naistutkimuksen ainejärjestön Nasta ry:n tiedote veisteli seuraavaa:

Naistutkimuksen perus- ja aineopintoja ei voi enää ensi syksystä eteenpäin suorittaa Jyväskylän yliopistossa. Tätä tulee esittämään yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos ensi keskiviikon TTS-kokouksessaan.

Syyslukukaudella 2009 naistutkimuksen oppiaineen henkilökuntaa vähennetään kahdella henkilöllä. Oppiaineesta jää vastaamaan yksi henkilö, jonka vastuulle jää maisteriopintoja suorittavien opiskelijoiden graduohjaus. Yhden työntekijän voimin perus- ja aineopintokokonaisuuksista vastaaminen on mahdotonta.

Tätä tiedotetta ainakin Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen johdolla oli kiire hyssytellä. Ihan oikein.

Kannattaakin muistaa yksi perusjuttu. Kun johto tiedottaa asiasta kerta toisensa jälkeen päättömämmällä tavalla, ei kyse ole tiedottamisesta vaan urkinnasta. Näin halutaan saada joku älähtämään. Halutaan saada tietoa siitä, mitä kukakin haluaa, mikä kenenkin kanta on. Yritetään luoda maastokuvaus, jotta johto voi arvioida, miten eri kantoja voidaan pelata toisiaan vasten.

BOB on eri mieltä niiden kanssa, jotka väittävät JYUn lakkauttavan naistutkimuksen. Vaikka kaikesta voisikin näin päätellä,  ei oppiainetta kuitenkaan lakkauteta.

Se on tietysti valtava pettymys! Ilmeisesti tämäkään kesä ei nää jo viime kesäksi povaamaamme sukupuolitietoisen naisväen kiimaista amok-juoksua ulos instituutioista. Damn!

Sille, ettei oppiainetta lakkauteta on varmasti monia syitä. Mutta kamoon, bileethän tästä piti tulla, mitä ihmeen lasisydämiä siellä on vääjäämätöntä jarruttelemassa!!?? Lihoiksii vaan tuollaiset riipat.

Koska tieto on kantautunut jopa BOBin korviin, on oltava yleisesti tiedossa, että naistutkimuksen professorin viran täyttö on rauennut. Ja sekin, että JYU:n (fuck jyu!) yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen taloudellinen tilanne on jo tänä vuonna hyvin hankala, ja kaiketi pahenee vielä ensi vuonna. Tällaisessa tilanteessa erityisen vaikeassa asemassa ovat tietenkin oppiaineet, jotka naistutkimuksen tapaan tuottava vähän tutkintoja.

Ensinnä ns. tekniset syyt. Naistutkimusta ei lakkauteta siitä yksinkertaisesta syystä, että mitään ei nykyään lakkauteta. Miten siis naistutkimuskaan voitaisiin? Tunnetustihan lakkautuksista uutisoidaan lähes poikkeuksetta menneessä aikamuodossa – vasta kun sitova päätös on jo saatu aikaiseksi.

Tästä on vaikea keskustella suomeksi, koska kielestämme puuttuu ns. sopiva aikamuoto. Mitään ei koskaan lakkauteta, mutta moni asia tulee olemaan tullut lakkautetuksi. Tai jotain.

Oman ongelmansa asettaa sekin, että ainakin erään tiedonannon mukaan naistutkimus järjestää “exit-ohjelman” tietyille maisteriohjelman opiskelijoille. Ongelma on siinä, että Vasallisen syyskuussa sanoman mukaan “mitään exit-ohjelmia” ei ole.

No ei varmasti. Nehän maksaisi jotain ja voisi olla kiusallista, jos joku mainitsisi ne ääneen.

Mutta syytä olisi olla. Esimerkiksi ikäloppu seiskavitonen JYU olisi jo aika päästää kärsimyksistään. Samoin JYY (fak jyy!). Exit-ohjelmaan molemmat.

Eli ei hätää. Kun mitään exit-ohjelmia ei ole, se tarkoittaa vain sitä, ettei niitä ole. Ne siis joudutaan vanhan hyvän viisauden mukaan – jos Xää ei olisi, se jouduttaisiin keksimään – laatimaan.

BOB seuraa innolla ja odottaa, minkälaiseen mandatory suicideen Jyväskylän naistutkimus tulee olemaan päätynyt. Mitä luultavimmin Jyväskylän yliopiston naistutkimuksen oppiaineen voi lakkauttaa vain se itse.

Ps. BOB katsoo omistavansa oikeudet viime toukokuiseen uutisointiin asian tiimoilta. Näin siitä yksinkertaisesta syystä, että yliopistojohto ilmaisi hyvin yksiselitteisesti, ettei se halua lukea naistutkimuksen lakkautusuhasta ainakaan mistään keskisuomalaisesta. Ei voi syyttää: kuka vittu sitä nyt haluaisikaan lukea. Asianajajani ottaa yhteyttä, jos tekijänoikeuskysymyksiä ilmenee.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: