Valjut lemut

October 10, 2009 at 2:41 pm (Uncategorized)

Toimialakriisi on ohi.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY) järjestää marraskuun alussa edustajistovaalit. Koittakaa kestää. Jylkkärin päätoimittaja Honkonen taas ei  näemmä osaa päättää, miten parhaiten yliopistojohtoa mielistelisi.

Nyt keskitytään vaalien alustamiseen. Pomo selittäkööt mitä tässä välissä tapahtui, BOB ei jaksa.

Lähestyvät vaalit näkyvät jo kampuksella.

Kokoomusopiskelijat ovat vallanneet kampukselta “autonomisia kulttuuritiloja” kahviteltoilleen – sikäli kun talonvaltaajien rankaisemisen ja rangaistusten koventamisen vaatimiselta ehtivät.

Grönionilaiset yrittävät olla tukehtumatta omaan asiantuntemukseensa alalla kuin alalla. Nenä on pystyssä, mutta ehkä ilmastonmuutos tuo Suomeen lisää sateita ja hukuttaa. He ovat jakaneet omppuja ohikulkijoille niin kuin kilttien pilttien pitääkin. Niin, ja Touko Aallon yöjuna Brysseliin meni jo.

Kepulaiset lappavat kotitiloillaan paskaa.

Demarit ja niiden serkut tekevät mitä parhaiten osaavat, eli eivät mitään (tai puhuvat vaikeaselkoisesti ei-mistään eikä ketään kiinnosta).

Pörssi&Dumpin intellektuellit ovat tukiopetuksessa tieteenteon saloista ja miettivät kuumeisesti, mitä eroa on sillä, että (a) “asia X koskettaa kaikkia yliopistolaisia” ja sillä, että (b) “kaikki yliopistolaiset ovat yksimielisiä asian X vaikutuksista heidän asemaansa”.

PresSuren puhtaanvalkeat vallan vahtikoirat tuottavat ylipäänsä painetta vain uniapneasta kärsiessään. Muulloin nuollaan johtoa ja annetaan tassua.

Kristilliset paheksuvat kaikenlaisen nuoleskelun säädyttömyyttä ja pitävät sitä uhkana perinteisille arvoillemme.

Poikkitieteiljiät on olemassa.

Vasemmisto etsii työtä.

***

Mutta mitäpä olisivat tulevien leikkipoliitiikkojen vaalit herran vuonna 2009 ilman aasinsiltaa nykyisten leikkipoliitikkojen vaalirahakohuun!

Talouskriisin ikeessä on vain johdonmukaista, että kuluvan viikon tärkein poliittinen uutinen koski pääministerin lautakasaa. Matti Vanhasen (MV) lukaalista ei kuitenkaan löydetty erikoishöylättyä lautaa edes Tekniikan maailma -lehden avustuksella.

Kohun aloittanut TV2n Silminnäkijä-ohjelma ei julkilausumansa mukaan halunnut horjuttaa pääministeri Vanhasta. Sen sijaan haluttiin puuttua politiikan yleiseen korruptoituneisuuteen. Tai jotain muuta ympäripyöreää paskaa.

JYYtä voi pitää kaukaisena kähmintäkerhona samoin kuin politiikkaakin voi pitää rakenteellisesti nurinkurisena ja epäilyttävänä lehmänkauppa- ja selänpesukerhona.

Rakenteiden syyttely on lähinnä turvallisen etäisyyden pitämistä politiikan likaisuuteen. Se kelpaa enintään halvaksi perusteluksi konfliktien välttelemiselle. BOBin mielestä vihollisen osoittaminen ja yksilöinti on kuitenkin politiikan ydin myös edarivaaleissa.

***

Vaalirahakohun yhteydessä pääministeristäon yritetty tehdä politiikan nurjaa puolta ja ristiriitoja henkilöivä hahmo.

Ja koska kaikki kiinnostava poliittinen ajattelu sisältää kontrafaktuaalisia aspekteja, tehdäänpä ajatusleikki joka siirtää MVn JYY-kontekstiin.

Mitä JYYn ristiriitoja MV henkilöisi? Ja konkreettisemmin: mitä MV tekisi näin vaalien alla, jos hän toimisi JYYn edarissa?

On yksi mutta. Svengaavassa yliopistomaailmassa MVn imagoa on päivitettävä, sillä muuten esimerkkimme tilanne on liian kontrafaktuaalinen. Harmaa nurmijärveläinen kökkötraktori korvataan siis kosmopoliitilla ja suomea charmantin ëurooppalaisesti murRrtavalla uudella dynaamisella Keskustaopiskelijalla.

***

Tämän jälkeen on helppo luonnostella hypoteettinen tilanteemme. Lähdetään siitä, että MV esittäisi aluksi täysin pölkkypäisen, reaktiivisen ja öykkäröivän ukaasin jostakin poliittisesti merkittävästä asemasta.

Hän voisi esimerkiksi esittää keskusvaaalilautakunnan puheenjohtajan ominaisuudessa ukaaseja, joilla pyritään estämään kaikenlaisten “yleispoliittisten tilaisuuksien” järjestämisen sekä yliopiston että JYYn tiloissa.

Wo es war soll ich werden. On vain ajanmukaista, että koska politiikan kielto on talon tapa (ei kielto) BBssä, se on omaksuttava tiedottomasti myös JYYssä.

Pölkkypäisyyden asteikolla lähestytään tasoa “lautakasaa ei ehkä löytynyt, mutta erikoishöylätty sahanpuru on ilmeisesti loppusijoitettu tilkkimään läpiä MVn päässä”. Ei maallista hyvää kannata yli puoluerajojen jakaa.

Kaiken turhan hysterian välttämiseksi keskusvaalilautakunnan asiantuntijaryhmä katsoisi myös aiheelliseksi kieltää kahvitilaisuudet, lehtien ja korttien jakamisen, politiikasta keskustelun, ryhmätunnusten sporttaamisen ja muut lehmänkaupat näissä samoissa tiloissa ja yhteyksissä.

BOBia tämä harmittaisi vietävästi. Ensinnä esteettisesti: apilatunnus kiihottaa yhtälailla kepun kuin IRAnkin yhteydessä. Mmmmm, Armalite ja VALMET yhdistyneinä taisteluun. Mutta myös poliittisemmin: kun kepulainen kieltää julkisesti (nyt ei-kuvaannollisesti) lehmänkaupat, siis liiketoiminnalla rikastumisen maalaisilta, voi olla varma siitä että ties mitä tukiaisia pumpataan jo äänestäjille. Kepulainen perustulo.

Kiellettyjen toimien listalla olisi epäilemättä myös aina arvoituksellinen “yms.”. BOBin kuvitelmissa tämä kattaisi ainakin nolostuttavat vaaliväittelyt. Toivottavasti muidenkin.

Sääntely ja keskusjohtoinen suunnittelu ovat tehneet talouskriisin myötä paluun, ja se koskisi luonnollisesti myös vaalimainontaa. Keskusvaalilautakunta säätäisi, että ryhmien vaalijulisteet ovat keskitetysti tarkasteltavissa niille osoitetuilla paikoillaan.

BOB on luultavasti viimeinen, joka haluaa tuomita tällaisen good ol’ keskusjohtoisen neukkumeiningin – mutta myös iloisesti yllättynyt. On ilahduttavaa, että edes kontrafaktuaalisessa kuvitelmassa liberaalit ja edistykselliset edaattorimmekin voivat vapautua osasta porvarillisia ennakkoluulojaan Suurta ja Mahtavaa kohtaan.

Ehkä BOB päästi mielikuvituksensa laukkaamaan liikaa. Tottahan avointa Neuvosto-ihannointia tulisi kuitenkin välttää “keskusvaalilautakunnan” kaltaisia vakavasti otettavaksi tarkoitettuja toimielimiä nimettäessä, eikö? Ja jos näitä lautakuntia löytyy Ilokiven nurkalta kasakin… käpälälauta odottaa.

***

Sovelletaanpa kuvitteellista skenaariota hieman.

BOBin ymmärryksen mukaan kokoomusopiskelijoiden 9.10.09 strategisesti P-rakennuksen katveeseen sijoittama kahvinjakelu- ja vaalikoju olisi myös esimerkkimme mahdollisessa maailmassa pretty fuckin’ close to what the doctor ordered. Ja vaikka kampanjointi tapahtuisikin kuvitteellisen ”vaalikaranteenin” (sanotaan juuri ennen vaaleja sekä varsinaisina vaalipäivinä) aikana, kojun etäisyys ylittäisi sopivaksi katsotun, sanotaan, 50-100 metriä vaalipaikasta. Naamiointiverkko tai epämääräinen lautakasa hoitaisi peittelyn hätätapauksessa.

Tai viime kädessä yhteiset pelisäännöt. Ne perustuisivat edaattorien liberaalille vakaumukselle, että JYYssä hoidetaan tärkeitä asioita yhdessä ja yli puoluerajojen, eikä mitään konflikteja ja eturistiriitoja (siis politiikkaa) ole.

Ensisilmäyksellä voisi luulla, että kuvittelemamme MVn ele tähtää politiikan poistamiseen politiikasta vain edarivaalien välittömässä yhteydessä. On kuitenkin realistisempaa kuvitella esim. edellä sanottuun viitaten, että tällainen hanke kuuluu oletettavasti edaattorien ja muiden merkittävien vastuuhenkilöiden toimenkuvaan myös ns. viran puolesta.

Asiaahan korostettiin keväällä erikseen Turve Heraldin kirjoituksessa jonkun Lasse Kankaan toimesta. Hänen mukaansa JYYllä on paljon omaisuutta, ja sitä ei saa politisoida. Eli etenkin vasemmistoryhmät on pidettävä kaukana vallankahvasta, jotta teknokratia voi jatkua entiseen malliin. Täten JYYn organisaatiomuodon on oltava kaksinainen. Tarjotaan leikkikenttä pikku poliitikoille ja muille pirtsakoille tytöille joita setä voi kehua lehdessä. Viime kädessä talousammattilaiset kuitenkin varmistavat, ettei kaikkea kusta totaalisesti toistaitoisuuden takia. BOB ei epäile varotoimen tarpeellisuutta. MV on hyvässä seurassa.

BOB on tyhmä, laiska ja muistaa asioita huonosti, mutta tietää tällaisen kabinettikoplaamisen ja muiden “maan tapojen” olleen vähän huonossa huudossa tässä viime aikoina. Kaunosieluista panettelua tuollainen.

***

Ymmärtääkseen koko kuvittelemaansa kuviota paremmin BOB tarvitsisi avukseen politologia. Jotkut politiikkaa tutkailevat ja keskimääräistä torvelommat valtio-oppineet kutsuvat itseään tällä nimellä myös kuvitelmamme ulkopuolella.

BOB aistii, että asetelmassa on jotain mätää, muttei pääse MVn figuurin poliittisen patogeneesin jäljille. Se onnistuu vain jos heijastellaan politologisesti sitä, minkälaisten sanojen ja ideoiden välityksellä hän skenaariossamme politikoi. Jotkut valtio-oppineet (tai politologit) kutsuvat poliittista toimintaa tällä nimellä.

Tieteellisen, eli avoimin mielin tapahtuvan ja ideologioista vapautuneen tarkastelun myötä huomataan: toiminnan kabinettikoplaamista suosiva perusastelma säilyy, mutta se loihtii rinnalleen itsestään eroavia kaikuja, heijastuksia ja välähdyksiä. Ne voivat olla puheakteja tai toimintatyylejä, mutta ennen kaikkea ne kertovat poliittisen ajattelun ja toiminnan muutoksista.

Kenties olemme jonain päivänä kaikki MVläisiä.

***

Mikä BOBia sitten vituttaa? Oman kuvittelukyvyn puute, tai liian myöhäinen havahtuminen sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

BOBin kontrafaktuaalinen kuvitelma oli liian ruusuinen: se oletti, että MVn aloite kieltäisi edarivaaliperseilyn koko kampuksella. BOB ei siis osannut kuvitella MVn (tai jonkun luku- ja kirjoitustaitoisen vasallin) laatimaa “täsmentävää lisäpöytäkirjaa”, jossa vaaliukaaseja laimennetaan. BOB halusi fantasioida kieltolain, mutta mielikuvitus tarjosi itsepintaisesti vetistä mellanöliä.

MVstä ei siis ollut kepun jämptiksi poliittiseksi johtajaksi edes BOBin kuvitelmissa. Eikä BOB pääse edarivaalipelleilyä pakoon edes niissä kuvitelmissa, joissa tsekkaillaan fuksipojuja ja -tsubuja kampuksella. Siellähän on perkele vaalikampanjat menossa.Ja niitä fuksitsubuja on kyllä kasoittain, mutta ne ovat ihan lautoja, kuvitelmissa tai ei. Että pitäkää tunkkinne.

Syy ei tietenkään ole vain BOBin, jonka kuvittelukyky on (liian?) vahvasti todellisuuden ehdollistama.

Kuvittele nyt sitten kepulainen Johtaja, kun aineistona on vain papereita pyörittävä tärkeilijä, joka mussuttaa JYYn jäsenkunnan maksamia sämpylöitä sekä jauhaa demarityyliin paskaa ei-mistään ja ei-kellekään. Tai lauma näitä. Copy-paste.

Ensinnäkin sitä paskaa ei pitäisi jauhaa vaan lapioida kotitilalla. Toisekseen vaadittaisiin jämerämpiä otteita JYYn halinnoinnissa ja teknokratian pönkittämisessä. Politiikkaa on kampuksella ihan liikaa, ja te ette vittu tee mitään! Mitä Lasse Kangaskin nyt sanoisi?

Ja on se nyt perkele, jos (ja kun) JYYn rahoja ei ole osattu puljata Kehittyvien maakuntien suomen tai NovaGroupin kautta johonkin asiaankuuluvaan käyttöön. TOAS on sentään mainittu asiayhteydessä.

Saatanan tunarit.

Voi vain surumielin lainata Eino Leinon Nocturnea:

Miksi metsän tummuus sävelehen?
Kosk’ on mustaa murhe ylpeäin.
Miksi juovat päivän laskenehen?
Koska monta nuorta unta näin.
Miksi etäisien vuorten siinto?
Koska sinne on silmäin kiinto.
Miksi vanamoiden valjut lemut?
Koska päättyneet on päivän kemut.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: