Pimeä totuus talouskriisistä

December 11, 2009 at 7:23 pm (Uncategorized)

Koko maailman talousjärjestelmää sijoiltaan rymistelevästä talouskriisistä puhuvat lähes kaikki. On syitä, seurauksia, syiden seurauksia, seurausten syitä ja vittu whatnot.


Hallitukset ympäri maailman ovat tiiviisti yrittäneet keksiä keinoja globaalin laman torjumiseksi. Jokainen kriisinhallintayritys on tuhoon tuomittu niin kauan kuin kenelläkään ei näytä olevan aavistustakaan siitä, mistä koko paska oikeastaan alkoi. Esimerkiksi pelkistämällä tilanne lamaa itseään ruokkivaan ihmisten epäluottamukseen taloudellista järjestelmää kohtaan tai Yhdysvaltojen asuntokuplan puhkeamisen paikantaminen lähtölaukaukseksi yleiselle epäluottamukselle ovat uusimpien tietojen mukaan paljastuneet virheellisiksi olettamuksiksi.

BOB kertoo nyt totuuden ja kriisin taustat pienintäkin yksityiskohtaa myöten. Vastikään julkaistu Zimbabwen keskuspankin johtajan Gideon Gonon talousraportti paljastaa ennen julkisuudelta piilossa pysyneitä asioita. Kuinka ollakaan, raportti on toistaiseksi julkaistu ainoastaan shonankielisenä. Se tarkoittaa sitä, ettet sinä eikä se tollo siinä vieressä ole ymmärtänyt edes vähää alusta.Tai tarkemmin, tuskin kukaan on edes lukenut sitä. Ishoko Rinoreva Ruzivo Gwekuongorora Kuva Nemusoro Kwehuwandu (2009) -nimeä kantava BOBinmittainen teos tekee selväksi sen, että käytännössä jokainen taloustoimijoiden esittämä arvio kriisin syistä, syvyydestä tai nykyisistä ja tulevista seurauksista on ollut väärä.

Raportin yhteenveto on yllättävä vain aluksi. Aamukrapuloissa se on jo täysin looginen ja aukoton, eli se eroaa edellisillan pokasta vähintään parilla-kolmella tavalla. Gono toteaa maailmantalouden lähteneen syöksykierteeseen Zimbabwen talouden ja erityisesti maan suurimman ylpeyden, eli dollarin, romahtamisen jälkeen.


Zimbabwen kriisi on toki ollut kaikkien tiedossa tiedotusvälineiden uutisoitua suurin otsikoin maan hyperinflaatiolukemista. Harva on kuitenkaan ollut niin hyvin perillä tilanteesta, että olisi osannut nähdä paikallisen ja globaalin kriisin välisen yhteyden. On korkeintaan luultu, että Zimbabwe on syöksynyt koko muun järjestelmän mukana – joskin poikkeuksellisen rivakassa tahdissa. Tosiasiassa kriisien välinen kausaalisuhde on täysin päinvastainen. Maailmankaikkeuden talous romahti Zimbabwen romahdettua, ei päinvastoin.

Valaistaanpa hieman taustoja. Megafonia ei tarvita. BOB luottaa evolutionistiseen talouskamaan, ei evoluution jakojäännöksiin.

Päinvastoin kuin monet Afrikan maat, Zimbabwe ei virallisten tilastojen mukaan ole maatalousvaltainen maa. Zimbabwen virallisesta BKT:sta maatalous kattaa ainoastaan vajaat 20%. Gonon raportista ilmenee, että lukema on tilastovirhe. Se on seurannut tyhmyydestä, jota keppiperseet eli akateemikot kutsuvat nimellä “monta käsitteellsitä sekaannusta”. Ja tietenkään tilastonikkarit eivät ole jostain syystä asiaa korjanneet. Ehkä siksi, että heidät on lomautettu jo pari vuotta sitten.

Käytännössä tilanne on ollut se, että maatalouteen luokiteltaviksi kuuluvat elinkeinot muodostavat lähes kaiken maan BKT:sta. Mistään kaskiviljelystä tai muusta alkukantaisten heimojen toukkien noukkimisesta ei kuitenkaan ole kyse. BKT-osuudesta huomattavan suuri osa on peräisin joko koti- tai ulkomaisista investoinneista — no, eräänlaiseen viljelyteknologiaan. Tarkat lukemat eivät epäselvän taloustilanteen vuoksi ole tiedossa, mutta Gonon arvioiden mukaan koko potti on noin 10–15-kertainen verrattuna kaikkien maailman öljy-yhtiöiden kokonaisosakeantiin.


Lukemat ovat hämmästyttävän suuria. Gonon raportti on täynnä uskomattomia yksityiskohtia. Kokonaisuudeessa se asettaa koko historiankirjoituksen 1980-luvulta lähtien uudelleenarvioinnin kohteeksi. Yleisestihän on luultu, että aikanaan Etelä-Amerikassa diktaattoreina toimineet ja maista sittemmin paenneet tahot olisivat tyhjentäneet valtioiden kassat sveitsiläisille pankkitileille. Gonon raportti paljastaa todellisen osoitteen olleen Zimbabwe. Lisäksi sveitsiläissijoitusten osuus on niin suuri, että maan pankkisalaisuuden on arvioitu olevan seurausta siitä, että ei ole haluttu kertoa niin suurista sijoitussummista ”johonkin neekerimaahan”.

Myös Kiinan talouden avautumisen ratkaisseeksi tekijäksi paljastui halu päästä käsiksi Zimbabwen runsaisiin “luonnon”varoihin. Sittemmin Kiina on laajentanut taloudellisia toimiaan myös muihin Afrikan maihin. Ja arvatkaapa, Gono kysyy vain hivenen pilkallisesti, mistä Yhdysvaltojen ennätysmäinen valtionvelka ja investointipankkien ahdinko ovat peräisin.

Kukaan on tuskin yllättynyt kuullessaan, että Neuvostoliitto hajosi sen jouduttua syviin erimielisyyksiin Zimbabwen kanssa. Gono viittaa edelleen salassa olevaan 1990-luvun alun talouskatsauksen lisäpöytäkirjaan, josta käy ilmi Zimbabwen kansallistaneen kaikki Neuvostoliitossa olleet varat. Koska niiden osuus koko Neuvostoliiton taloudesta oli kaikkiaan 88 %, oli seurauksena sen luhistuminen.

Tarkkaavainen lukija voisi huomauttaa, että kansallistamisessa sinällään ei ole mitään ihmeellistä kun Neuvostoliitosta puhutaan. Juju on siinä, että Neukkulan varat kansallisti Zimbabwe. Se kirpaisee.


Mutta miksi koko maailma Yhdysvaltoja, Neuvostoliittoa, Kiinaa ja Eurooppaa myöten on sijoittanut niin valtavat määrät rahaa juuri Zimbabween? Vastaus tähän olisi kenties ollut löydettävissä ilman Gonon raporttiakin, mutta Ishoko Rinoreva Ruzivo Gwekuongorora Kuva Nemusoro Kwehuwandu vahvistaa asian pilkuntarkasti.

Kun jäätiköt sulaa, tsunamit tappaa eikä auta Al-vitun-Gorekaan, on koko maailma kääntynyt Zimbabwen puoleen sen jälkeen, kun maan tehokas energian- ja ruoantuotanto alkoi niittää valkoihoisten skalppien lisäksi myös suurta mainetta sijoittajien keskuudessa. Muuta maailmaa tehokkaamman maanviljelyn ja karjankasvatuksen on mahdollistanut Zimbabwen maaperän suuri rwaive rwuri muchikamu -pitoisuus. Länsimaisilta luonnontieteilijöiltä toistaiseksi tuntemattomaksi jäänyttä ainetta on todettu esiintyvän ainoastaan Zimbabwen maaperässä. Ruokatuotannon lisäksi aineen on havaittu olevan energiatuotannossa monin verroin esimerkiksi ydinvoimaa tehokkaampaa. Gonon mukaan juuri tämä alkuaine on se, mistä on usein hyvin latteasti käytetty nimeä tulevaisuuden viherteknologia. Sen on uskottu ratkaisevan ikuisen kiistan luonnonvarojen riittävyydestä ja (swa)hiilidioksidipäästöistä.

Aineen hiukkastasoinen koostumus ei ole tiedossa, mutta Gono “arvelee” sen olevan peräisin planeettamme ulkopuolelta. Suurena poppamiehenä mainetta niittänyt Mbondo Tkemo-Zumba Akale-Kalurezob on tutkinut aineen alkuperää pitkään. Hän uskoo, että joskus planeetallamme vierailleet muukalaiset olisivat jättäneet rwaive rwuri muchikamua maahan toistaiseksi tuntemattomista syistä. Harmiksemme tutkimukset on jouduttu keskeyttämään taloudellisten resurssien äkkinäisen ehtymisen seurauksena.

On kuitenkin esitetty top secret -hypoteesi siitä, että pieni vihreä mies runkkasi kesken missionsa maassa ja loput voitte arvata itse. Toisin kuin syömälakkoilevat vihreät, rwaive rwuri muchikamu syö saasteita.


Jos kerran Zimbabwe on rwaive rwuri muchikamun avulla ollut maailmantalouden pelastaja saaden kaikki ihmiskunnan historian aiemmat taloudelliset kokeilut näyttämään harrastelijoiden puuhastelulta, niin minkä ihmeen takia nykyiseen kriisitilanteeseen on päädytty? Jokaiselle raporttia lukevalle sama kysymys nousee varmasti mieleen jatkuvasti, sillä kaikki mahdolliset laskelmat näyttivät, että edes Neuvostoliiton romahdus ei aiheuttanut Zimbabwessa pienintäkään taantumaa. Gonon laskelmien valossa edes Kiinan ja Yhdysvaltojen kosahtaminen ei olisi hetkauttanut upporikasta Zimbabwea vesipuhvelin vitun vertaa. Siispä Zimbabwen poliittinen kauna muulle maailmalle, on poissuljettu vaihtoehto.

Edes visionäärimäinen Gono ei osannut ennustaa lopun aikojen koittavan. Äskettäin mainittu suuri poppamies Mbondo Tkemo-Zumba Akale-Kalurezob arvelee, että talouden henkimaailman pimeän puolen jaosto olisi päässyt valloilleen tuhoisin seurauksin. Tätähän ei yksikään maakalainen taloustieteilijä ole voinut osata olettaa, mutta eipä pyramidien ja rinnakkaisulottuvuuksien tai Voynichin käsikirjoituksen kaltaisten mysteerien parissa aikanaan toiminut Akale-Kalurezobkaan ymmärtänyt näiden voimien tehokkuutta.

Tunnemme seuraukset. Pimeyden voimat jylläävät. Zimbabwen dollarin syöksykierre on vienyt koko maailmantalouden pohjamutiin. On sanomattakin selvää, että kaikki elvytyksen nimeä kantavat toimenpiteet ovat olleet lisärahan pumppaamista Zimbabween.

Tällä on uskottu olevan talouden kehityksen suunnan kääntävä elvyttävä vaikutus, mutta on kuitenkin osoittautunut, että henkimaailman pimeän puolen jaosto ei ole ollut lahjottavissa. Zimbabwen omat elvytystoimet ovat olleet muista poikkeavia. Gono on yhdessä Akale-Kalurezobin ja Robert Mugaben kanssa käymiensä kosmisia mittoja hipovien pow-wowien jälkeen päätynyt radikaaleihin toimenpiteisiin. Suureksi ylpeydenaiheeksi muodostuneesta maan dollarista, etenkin sen 14-nollaisesta setelistä, päädyttiin luopua vaiheittain, mutta nopeassa tahdissa. Ensin alettiin poistaa seteleistä nollia ja painamaan pikatahtiin uusia, joka oli rwaive rwuri muchikamu -pohjaisen teknologian avulla helppoa.

Zimbabwen troikan pyrkimykset eivät ole täysin selvillä. Raportista on kuitenkin luettavissa esiin ainakin yksi skenaario. Kun liikkeellä on samanaikaisesti useita erisuuruisia, mutta samannimisiä valuuttoja, on henkimaailman pimeän puolen jaoston terrori käynyt hankalammaksi. Sivuvaikutuksena on tosin ollut se, että ihmiset eivät oikeastaan ole osanneet laskea kunnolla, mikä on sekoittanut tilannetta entisestään. Kuitenkin, jos pimeän puolen jaosto saadaan tällä taltutettua, ovat lyhytaikaiset hyvin suuretkin ongelmat kestettävissä.


Tämä kuitenkin on ainoastaan lyhyen aikavälin ratkaisu. Selvää on, että Zimbabwen dollari on tyrkätty sivuun ainoastaan väliaikaisesti ja kenties myöhemmin siitä on tulossa koko maailman valuutta. Jumala on buddhalainen ja maksaa Zimbabwen dollareilla. Vaikka kehityskulun toteaminen onkin ollut monimutkaisten ajatusprosessien takana, ovat jotkut kauaskatseiset saaneet vihiä suunnitelmista ja varautuneet tulevaisuuden varalle hankkimalla valtavan tukun Zimbabwen dollareita. Edes Zimbabwen dollarin tekeminen maailmanvaluutaksi ei ratkaise talouskriisiä, koska sillä ei pystytä nujertamaan henkimaailman pimeän puolen jaostoa, vaan se on ainoastaan keino, jolla Zimbabwe-keskeistä maailmantalouden jatkuvuus pyritään varmistamaan kriisin taittumisen jälkeen.

Jos hommat kusee, BOB sytyttää dollareilla saunan. Naapurin saunan.

Yhtä selvää on se, että Zimbabwen ja koko maailman talouskriisiä ei voida ratkaista minkään talouskäppyröiden avulla tai palauttamalla ihmisten luottamus, mitä ikinä se tarkoittaakaan.

Tilanne on korjattavissa ainoastaan nujertamalla henkimaailman pimeän puolen jaosto.

Erilaisten setelien painaminen paljastuu myöhemmin vasta alkusoitoksi elvytysprosessille. Ongelma on vain ollut se, että kukaan ei tiedä, miten nuo katalat voimat niitataan lopullisesti. Jopa Akale-Kalurezob on joutunut paljastamaan neuvottomuutensa ratkaisuun omilla – jo nyt varsin mittavilla – astraalitason kyvyillänsä. Rauni-Leenaa ja Spordea taas ei kuulemma, vittu, kiinnosta kuin norjalaiset mäkituomarit. Akale-Kalurezobon kuitenkin ymmärtänyt, että ratkaisu on löydettävissä, mikäli pääsemme yhteyteen planeettamme ulkopuolisten muukalaisten kanssa. Tavoite on kuitenkin haastava, sillä vaikka zimbabwelaiset ovatkin käyneet Kuun ja Marsin lisäksi myös Jupiterissa ja Saturnuksessa sekä kiertäneet Auringon ympäri, ei ainuttakaan elonmerkkiä muista olioista ole havaittu.


Avaruusmatkailun sijaan yhteyteen onkin pyrittävä henkimaailman kautta. Muistetaan se, että tämä reitti on hyvin haastava juuri siksi, että pimeän puolen jaosto on valloillaan ja siksi yhteys muihin elollisiin olentoihin vaatii äärimmäistä keskittymistä. Ainoa vaihtoehto moisen turvaamiselle on ollut se, että Akale-Kalurezob on paennut yhdessä Gonon ja Mugaben kanssa vuorille viettämään makeaa elämää, minkä kolmikko uskoo olevan edellytys uudelle nousulle. Tämä selittää myös sen, miksi zimbabwelaiset eivät ole liian läskejä skeittaamaan, vaan maahan on pitänyt aiheuttaa raju nälänhätä, jotta humanoideihin yhteyden saamiseksi vaadittava makea elämä olisi mahdollista. Ei ole vielä tiedossa se, kuinka kauan yhteyden saamista humanoideihin tarvitsee odottaa, mutta Gonon raportin mukaan se on ainoa mahdollisuus, jotta henkimaailman pimeän puolen jaosto saataisiin tuhottua ja Zimbabwe-keskeinen talousjärjestelmä voisi pysyä pystyssä ja jotta taas joku päivä koko vitun Harare mossaisi.

Jää yksi ongelma. Kuten tunnettua, yliopistojen pallianssi kusi. Gonon mukaan rahoitus pyöritettiin zimbabwelaisten investointipankkien kautta, ja sehän ei henkimaailman pimeän puolen jaostolle käynyt. Piti aiheuttaa talouskriisi. Et paljon soutele kääntyy nyt muotoon et paljon harrasta akateemista ufotutkimusta. Voi olla, että koko vitun Harare mossaa jatkossa tasan yhtä paljon kuin maan tasalle revitty Palokan punkkiluola.

Jos Gonon arvio pitää paikkansa, vähän isommankin gospelcoreskenen on kuoltava. Stukat on nähtävä Turun lisäksi myös noin siinä Grilli 21sen yllä.

BOB ei pidätä hengitystään vaan lähtee matsiin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: